06-24822814 salacia@live.nl
In het menselijk lichaam zijn er drie circulatiesystemen: bloedcirculatie, lymfecirculatie en Qi circulatie. In de Chinese geneeskunde wordt de gezondheid verbeterd door de circulatie van Qi te bevorderen. Qi circuleert in een netwerk van banen door hoofd, romp, armen en benen. Deze banen worden meridianen of kanalen genoemd. De meridianen verbinden acupunctuurpunten met elkaar en zijn verbonden met orgaansystemen. De hoofdmeridianen hebben de naam van het orgaansysteem waarmee ze verbonden zijn, zoals de longmeridiaan en de levermeridiaan. Er zijn twaalf hoofdmeridianen, zes yin en zes yang. Daarvan stromen drie yin meridianen vanaf de tenen naar de romp en drie andere vanaf de romp naar de vingers. De yin meridianen zijn verbonden met de meer dieper gelegen gebieden van het lichaam. Van de yang meridianen stromen er drie van het hoofd naar de tenen en drie andere van de vingers naar het hoofd. De yang meridianen zijn verbonden met de meer oppervlakkige gebieden van het lichaam. De meridianen lopen zowel aan de linkerzijde van het lichaam als aan de rechterzijde.

De meridianen krijgen hun Qi voor het grootste deel van het orgaansysteem waarmee ze verbonden zijn en voor een klein deel doordat de meridianen Qi aan elkaar doorgeven.

Via bepaalde punten op een meridiaan kun je een ander deel van het lichaam beïnvloeden. Omgekeerd zie je bij een verkeerd functioneren van een orgaan een reactie in een bepaald huidgebied.

Ook in de Westerse geneeskunde zie je zulke reacties, bijvoorbeeld pijn op de bovenkant van de schouder bij een aandoening van de galblaas of een uitstralende pijn bij een hartaandoening.

Het doel van de meridiaanmassage is vrij laten stromen van Qi, hierdoor worden blokkades in de meridianen opgeheven. Deze blokkades kunnen pijn veroorzaken. Een simpele manier om Qi te laten stromen is schudden. Terwijl je voeten op de grond blijven staan, laat je de rest van je lichaam  schuddend bewegen: eerst de knieën, dan de heupen, de schouders en armen en tenslotte het hoofd.

Een andere manier die je zelf uit kunt voeren is kloppen over de meridianen, hierbij volg je zoveel mogelijk de stroomrichting van de meridianen.

9

Hoofd

Maak kommetjes van je handen en klop met je vingers over je schedel, van voor naar achter en van links naar rechts. Klop dan met je vingers over je gezicht: je voorhoofd, om je ogen, langs je neus, om je mond naar je kin. Klop dan over de nek naar het borstbeen. Maak dan een losse vuist van je rechterhand en klop onder je linker sleutelbeen naar je linker schouder.

9

Armen

Houd je handpalm naar voren gedraaid en klop over de duimzijde van je arm naar je duim. Draai dan je hand om en klop over de andere kant van je arm naar je schouder terug. Draai je hand weer om en klop over het midden van je arm naar je middelvinger en aan de andere kant van de arm vanaf je ringvinger weer terug omhoog, klop ook over de bovenkant van je schouder. Draai dan je handpalm weer naar voren en klop omlaag naar de pink en terug omhoog langs de buitenzijde van de pink en de arm naar het schouderblad. Herhaal met je andere arm.

9

Benen

Klop dan langs de zijkant van je borstkas en je buik naar de zijkant van de heupen. Klop over de zijkant van je benen en de bovenkant van je voeten naar je vierde teen. Klop dan vanaf de grote teen aan de binnenkant van je been terug omhoog naar je liezen en vandaar naar je rug. Klop zo ver als je kunt omhoog over je rug richting je nieren en dan terug omlaag over de achterkant van je benen naar je kleine teen. Klop dan over de binnenkant weer terug omhoog naar je liezen. Vanaf je liezen klop je langs de buitenkant van je quadriceps naar je derde teen en vanaf je grote teen omhoog langs de binnenkant van je quadriceps naar je liezen. Eindig kloppend over de bilspieren en laat dan je handen even hangen en voel na. Vaak voel je tintelingen in je lichaam, dit is een teken dat de Qi weer gaat stromen.