06-24822814 salacia@live.nl

Ook mensen die niet fanatiek sporten kunnen last hebben van overbelasting van de spieren, bijvoorbeeld door fysiek werk. Dit kan ontstaan als de spieren te zwaar worden belast of als langdurig dezelfde beweging wordt gemaakt. Zo kan bijvoorbeeld het bedienen van een muis leiden tot een muisarm. Of langdurig op je telefoon kijken tot pijnklachten in nek en schouders. Overbelasting kan zich uiten in vermoeidheid, stijfheid of pijn.

Sportmassage is gericht op het behandelen of het voorkomen van problemen in spieren en gewrichten. Bij alle vormen van lichamelijke activiteit worden de spieren belast, dus ook bij traplopen, fietsen, wandelen of schoonmaken. Vaak bewegen we zonder er bij na te denken en pas als onze spieren niet goed meer functioneren merken we hoe hard we ze nodig hebben.

 Sportmassage is gericht op de skeletspieren: de spieren van armen, benen en rug. 40% van onze spieren zijn skeletspieren, de andere 60% wordt gevormd door andere soorten spieren, zoals de hartspier en spieren van de darmen.

 Om te kunnen bewegen moet een spier kunnen samentrekken, daarvoor zijn spiervezels nodig. Deze spiervezels kun je zien als een soort elastiekje waarvan de lengte kan variëren. In rust zijn ze lang, en om beweging mogelijk te maken kunnen ze verkorten waardoor de spier samentrekt. In deze spiervezels bevinden zich bloedvaten, lymfevaten en zenuwweefsel.

 Naast de spiervezels bestaat een spier uit bindweefsel. De stevigheid van de spier wordt bepaald door het bindweefsel. Aan de uiteinden van een spier vormt het bindweefsel de pezen waarmee de spier aan een bot hecht. Om de spier heen zit een bindweefselvlies dat de spier zijn vorm geeft.

 De bloedvaten in de spier zorgen er voor dat zuurstofrijk bloed aangevoerd kan worden om de spieren te voeden, maar ze zorgen er ook voor dat afvalstoffen worden afgevoerd. Indien een spier niet voldoende zuurstof aangevoerd krijgt kan er spierpijn of kramp ontstaan. En als de afvalstoffen niet voldoende afgevoerd worden kunnen er ontstekingen ontstaan. Een juiste doorbloeding van de spieren is daarom erg belangrijk.

 Massage bestaat al eeuwenlang. Hippocrates, de grondlegger van onze geneeskunde, beschreef al de verbeterde doorbloeding van de spieren en de ontspannen en stimulerende werking van massage.

 Klachten als spiervermoeidheid, spierkramp of spierverhardingen kunnen bestreden worden met een sportmassage.

Bron
Snellenberg, W. (11e druk, 2012), Handboek sportmassage, Utrecht, De Fontein/Tirion uitgevers