06-24822814 salacia@live.nl

De cellen en het weefsel in ons lichaam worden regelmatig vernieuwd en daarvoor hebben we bouwstoffen nodig. Ook voor onze energie en het aanmaken van hormonen hebben we bouwstoffen nodig. Die bouwstoffen kan het lichaam voor het grootste gedeelte niet zelf aanmaken, maar komen uit ons voedsel.

Belangrijke bouwstoffen zijn de vitaminen, mineralen en enzymen, deze vind je in natuurlijke voeding. Natuurlijke voeding is voeding die niet bewerkt is in een fabriek en waar dus geen schadelijke stoffen zoals suiker of zout aan toegevoegd zijn. Vooral fruit, groenten, noten en zaden bevatten veel bouwstoffen, maar ook vlees, vis, eieren en bonen zijn belangrijk. Het is aan te raden om te zorgen dat minstens 80% van je voedsel natuurlijke voeding is.

Als we te veel “fabrieksvoedsel” eten, krijgt ons lichaam niet voldoende voedingsstoffen binnen. Omdat ons lichaam zichzelf wil blijven vernieuwen zal het dan stoffen uit ons eigen weefsel halen. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot botontkalking als er calcium uit de botten gehaald moet worden omdat er niet genoeg in onze voeding zat.

Om die bouwstoffen uit onze voeding te halen hebben we een goed werkend darmsysteem nodig, zodat ons lichaam die bouwstoffen ook op kan nemen en naar de juiste organen kan transporteren. Als onze darmen niet goed werken kunnen ook de voedingsstoffen niet opgenomen worden. Hierdoor krijgen we tekorten aan bouwstoffen en kan je lichaam allerlei ziektes krijgen, zoals hart- en vaatziektes, kanker of suikerziekte.

Een belangrijke aandoening van de darmen in de natuurgeneeskunde is “het lekkende darmsyndroom”. Hierbij ontstaan er beschadigingen in de darmwand waardoor stoffen doorgelaten worden die niet in het lichaam thuis horen, zoals onverteerd voedsel, afvalstoffen of schimmels. Het immuunsysteem ziet deze stoffen als lichaamsvreemd en gaat aan de slag om dit op te ruimen. Hierbij komen stofjes vrij die ontstekingen in het lichaam veroorzaken, maar het kan ook leiden tot insulineresistentie en als dat erger wordt zelfs tot suikerziekte.

De darmflora speelt een belangrijk rol bij het ontstaan van een lekkende darm: in deze darmflora bevinden zich bacteriën die ervoor zorgen dat er geen gaatjes in de darmwand ontstaan waardoor de lichaamsvreemde stoffen het lichaam in kunnen. Door bijvoorbeeld gifstoffen in onze voeding of door medicatie raakt de darmflora uit balans en zijn er te weinig bacteriën in de darmen aanwezig om de darmwand te beschermen en ontstaan er kleine gaatjes in de wand.

 

Bronnen:

Albarda, A. (negende druk, 2012), Eet jezelf mooi, slank en gelukkig, Houten, het spectrum b.v.

Velde, J, v.d. (2016 ), darmproblemen, opgeblazen gevoel, slechte vertering? Let op deze voeding, geraadpleegd op 14-1-2018 https://jessevandervelde.com/darmproblemen-opgeblazen-gevoel-slechte-vertering-let-op-deze-voeding/