06-24822814 salacia@live.nl

Er is steeds meer belangstelling voor voeding zonder kunstmatige toevoegingen, maar wist je dat je ook via de huid deze stoffen binnen kunt krijgen?

De huid is het grootste orgaan van het lichaam en heeft veel belangrijke functies, waaronder de regulatie van de lichaamstemperatuur, voorkomen dat gevaarlijke stoffen het lichaam binnendringen en het vormt een bescherming tegen de schadelijke gevolgen van zonlicht. De huid bestaat uit drie lagen: opperhuid, lederhuid en een vetlaag.

In verzorgingsproducten zitten stoffen die via de huid opgenomen worden in het lichaam. Als deze producten synthetische (in de fabriek gemaakte) chemische stoffen bevatten komen die dus ook in ons lichaam terecht. Deze chemische stoffen kunnen niet door het lichaam afgebroken worden en worden opgeslagen in de vetcellen. Ze kunnen verstoringen geven van bijvoorbeeld de hormoonhuishouding of zenuwen. Sommigen zijn zelfs kankerverwekkend.

In de meeste deodorant zit aluminium, dit wordt gebruikt omdat het dan goed opgenomen wordt door de huid. Maar uit diverse onderzoeken is gebleken dat aluminium onder andere de ziekte van Alzheimer en de kans op borstkanker vergroot (als je een spray gebruikt adem je die lucht ook nog in).

Kies daarom voor een deo zonder aluminium.

De huid heeft een natuurlijke beschermlaag en kan zichzelf prima kan verzorgen. De beste manier om voor je huid te zorgen is van binnenuit: met de juiste voeding vol vitamines, mineralen en vetten.

Wil je toch iets op je huid smeren dan is het het beste om producten te gebruiken met alleen natuurlijke ingrediënten: wat je op je huid smeert moet je ook kunnen eten, zoals bijvoorbeeld kokosolie, yoghurt, natuurlijke olie, enz.

Voorbeelden van schadelijke stoffen:

Parabenen: vallen onder de groep xeno-oestrogenen en beïnvloeden de geslachthormonen.

Sodiumlaurylsulfaat (SLS): reinigen je huid op een agressieve manier waardoor de natuurlijke beschermlaag aangetast wordt.

Polyethyleenglycol (PEG): verstoren de natuurlijke vochtbalans in de huid en zorgen er daardoor voor dat de huid juist sneller veroudert.

Ftalaten: worden gebruikt in plastic om het zacht en vormbaar te maken en in verzorgingsproducten als oplos- en fixatiemiddel. Parabenen hebben een relatie met leverkanker.

 

Bronnen

Kang, J. (vijfde druk, 2012), 100% gifvrij, Nieuw Amsterdam

https://www.msdmanuals.nl/mmhenl/huid/biologie_van_de_huid/introductie.html