06-24822814 salacia@live.nl

Knieproblemen komen vaak voor, dit kan zowel door sportblessures als door het ouder worden. Deze Qi-yoga serie is gericht op oefeningen voor de knie. Het zorgt ervoor dat het Qi goed door de meridianen van de knie kan stromen waardoor het kniegewricht minder pijnlijk is en soepeler wordt. Deze serie kun je ook doen als je nog geen knieproblemen hebt, hiermee kun je ze voorkomen. De oefeningen werken ook ontspannend op de rest van het lichaam.
De oefeningen zijn gebaseerd op de vijf elementen uit de Chinese geneeskunde. Door de oefeningen in deze volgorde te doen, zorg je ervoor dat de elementen elkaar versterken.

Metaal: ga rechtop staan met de handen voor de onderbuik met de handpalmen naar elkaar toe. Op een inademing breng je de handen omhoog tot boven het hoofd en iets naar achter, je schouders draaien daarbij iets naar achteren. Zorg dat je je schouders niet optrekt. Blijf heel even zo staan en laat op een uitademing de handen weer naar beneden zakken, zak hierbij iets door de knieën. Herhaal dit vijf keer.

Water: breng vanuit de staande houding de kin naar de borst en rol wervel voor wervel de rug af naar beneden. Loop met de handen iets naar voren zodat je in een omgekeerde V-houding komt te staan. Breng afwisselend één hiel naar de grond, waarbij de knie strekt, en de andere hiel iets omhoog, waarbij de knie buigt. Herhaal vijf keer aan beide kanten.

Hout: breng vanuit de omgekeerde V-houding één knie tussen je handen en laat je heupen naar de grond zakken. Strek het achterste been ver naar achteren. Draai je bovenlichaam opzij over je voorste been en houd dit vijf ademhalingen vast. Wissel van been.

Vuur: kom in kleermakerszit met één been voor het andere been of in halve lotus, waarbij één voet op de andere knie ligt. Breng op een inademing beide armen zijwaarts omhoog, kruis je armen (als je rechterbeen voor ligt kruis je je rechter arm achter). Buig dan voorover en laat de handen op de knieën rusten. Blijf vijf ademhalingen in deze positie en breng dan de armen weer omhoog. Wissel je benen en herhaal de oefening aan de andere kant.

Aarde: ga op je zij liggen en buig je bovenste been. Breng je hiel naar je bil en houdt je voet vast. Kantel eventueel je bekken iets naar achteren om meer rek te voelen aan de voorkant van je bovenbeen. Houd dit vijf ademhalingen vast, laat je voet los en draai dan op je rug. Steek je armen en benen omhoog en schudt ze los. Draai dan door naar de andere zij en herhaal de oefening.